Lotto historie

Lotto er et av verdens eldste og mest kjente lotterispill. Les hele lottohistorien, og se hvilke alternativer du har å velge mellom i dag.

Slik ble lottospill til

Sannsynligvis stammer lotto fra flere tusen år siden, men opprinnelsen til det lottospillet vi spiller i dag er 1500-tallets Italia. I staten Genova skiftet man ut regjeringen en gang i måneden, og hver gang skulle fem av 90 adelsmenn trekkes ut. Innbyggere i den Italienske byen kunne tippe på hvilke av disse 90 adelsmennene som skulle ta over styringen – og den første formen for lotto ble født.

 

Lotto kom til Norge

Norge er en av Europas største lottoland, men spillet ble faktisk ikke introdusert før i 1986 av Norsk Tipping. I dag styrer Lotto, Viking Lotto og EuroJackpot opp mot 20% av det norske spillmarkedet og ifølge WLA er Norsk Tippings lotto-omsetning den største i verden, delt på antall innbyggere.

Første trekning fant sted 19 april, 1986, og rekkeprisen var på 1 krone og førsteplassen kunne stikke av med en halv million norske kroner (men det ble jackpot på den første trekningen). Trekkmaskinene Askepott og Askeladden ble vekselvis brukt til å trekke lottoballene, men ble byttet ut med dagens maskin, Fortuna, i 2004.

Rekkeprisen har økt jevnt, og er per dags dato på fire kroner (vanlig lotto).

Viking Lotto

Viking Lotto er et internasjonalt samarbeid med flere land, og det skal litt mer til å stikke av med førstepremien. Vi hører stadig vekk om fantastiske jackpotter på over 100 millioner kroner. Dette lottospillet ble startet i 1993 med Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island. Senere har flere land blitt med, og pottene øker tilsvarende.

Tilleggsspill

Vi har også fått flere tilleggsspill. I år 2000 lanserte Norsk Tipping “Joker”, et spill som går på spillerkortnummeret. Spillet starter med at man trekker fire tall – som skal sammenlignes med de fire bakerste tallene på spillerkortet. Det gis premier for to, tre eller fire rette.

Det blir også trukket ut ett spillerkort, hvor den heldige vinneren får bli med å spille Joker. Spillerens tallrekke kommer så opp på skjermen, og man må velge å gå “opp eller ned” for hvert tall. Treffer man jokeren får man automatisk toppremien.

I 2012 lanserte Norsk Tipping også Superlotto – et tilleggsspill man automatisk er med i. For hver lottorekke man spiller, får man ett lodd i Superlottotrekningen som befinner seg hver tredje måned.

Lotto på nett

Norsk Tipping lanserte faktisk lotto på nett så tidlig som i 2001, men i dag er det flere alternativer. Hvis du ønsker å spille lotto på nett eller på mobilen, vil vi heller anbefale Eurolotto. Hos Eurolotto.com får du nemlig rabatter hvis du kjøper lottorekker over flere uker, og det er en lottotrekning hver eneste dag!

Hver dag kan du vinne over 200 millioner norske kroner!

Husk; lottomillionærer er ikke som andre millionærer!